Finalisten ‘Twentse Jonge Ambtenaar van Jaar’ 2019


De finalisten van de Verkiezing ‘Twentse Jonge Ambtenaar van het Jaar’ voor 2019 zijn bekend. De jury van dit jaar had weer veel te kiezen uit een groep talentvolle genomineerden. Daaruit kozen ze drie jonge ambtenaren die passie en durf voor een veranderende aanpak laten zien en daarbij de verbinding met de maatschappij maken. Zij zijn volgens de jury rolmodellen binnen de overheid.

De finalisten
De drie finalisten voor de titel ‘Twente Jonge Ambtenaar van het jaar’ 2019 zijn:

  • Marjoleine Firet – Gemeente Hof van Twente
  • Mariska Reimink – Gemeente Hengelo
  • Karlijn Schabbink – Gemeente Rijssen-Holten

Hieronder vertellen de drie kandidaten waarom zij de Twentes Jonge Ambtenaar van het jaar zijn.

Marjoleine Firet

In September 2011 rij ik in mijn functie als jeugdbeschermer, haastig in mijn C1 door Enschede. Ik ben op zoek. In mijn rechterborst voel ik de pijn van de klap die een zeventienjarige jongen mij vijf minuten eerder uit onmacht gaf. Ik verbijt mijn pijn en kijk overal om mij heen… Ja daar! In een smal steegje zie ik zijn bekende sneakers wegrennen. In mijn achteruitkijkspiegel zie ik de politie die ik ingeschakeld heb. Ik gooi mijn portier open en ren op mijn veel te hoge hakken achter hem aan. Ik kan maar aan één ding denken: ‘we moeten hem redden!’ Ik moet vechten voor hem, voor zijn geluk en gezondheid, want zelf kan hij dat nog niet. Ik haal opgelucht adem als hij uiteindelijk bij de politie achter in de auto zit. Ik heb kunnen voorkomen dat hij vanuit loyaliteit terug gaat naar het huis waar het voor hem niet veilig is.

Ik begon mijn carrière in het veld. Daar leerde ik dat het leven niet aan iedereen dezelfde kansen biedt. Maar ik leerde er ook dat iedereen, wie of wat je ook bent, behoefte heeft om gehoord en gezien te worden. En dát is waar ik in geloof. Natuurlijk moeten er wetten en regels zijn, maar het menselijke aspect, dat is waar ik voor sta. Samen met mijn collega’s maak ik me sterk voor een samenleving waarin iedereen van betekenis is. Dit kan ik niet bereiken achter een bureau. De sleutel tot succes ligt in de dialoog. Het is mooi om bij mensen te ontdekken waar zij op ‘aan’ gaan en dat op een respectvolle en vriendelijke manier te stimuleren. Dan worden er gezamenlijke successen geboekt. Successen die verankerd zijn en echt aansluiten bij de behoeften van onze lokale samenleving. Ik ben daarom ontzettend trots op het vragenspel dat ik samen met internationaal auteur Elma van Vliet en de kinderen uit de gemeente Hof van Twente heb mogen ontwikkelen. Het is een spel voor en door kinderen over het thema opvoeden, met als doel om de dialoog tussen ouder en kind op een speelse en vooral liefdevolle manier te stimuleren.

Als gemeente sta je in het hart van de samenleving en kan je routes bepalen en dingen mogelijk maken. Daar wil ik onderdeel van zijn. Ik zie de schaarste in het sociaal domein dan ook niet als een opgave, maar als een enorme kans! Schaarste zet aan tot creativiteit en het bewandelen van de niet gebaande paden. Dan komen we met elkaar tot innovatieve oplossingen die geen tonnen kosten, maar in sociaal rendement wel miljoenen op gaan leveren!

Stem hier op Marjoleine

Mariska Reimink

Mijn naam is Mariska Reimink; 29 jaar en werkzaam voor en woonachtig in de Gemeente Hengelo. Als financieel adviseur op het gebied van onderwijs, cultuur en sport adviseer ik de beleidsafdeling bij financiële vraagstukken die zij hebben over bijvoorbeeld het lokale poppodium of het bouwen van een nieuwe school. Collega’s typeren mij als positief kritisch, direct en open, waarbij ik de verbinding met mensen niet verlies. Dat laatste is ook precies wat ik belangrijk vind: persoonlijk contact met zowel collega’s als de organisaties waar je mee samenwerkt. Dat verlaagt de drempel om elkaar vragen te stellen; open te zijn, het af en toe niet met elkaar eens te zijn, maar daarmee uiteindelijk gezamenlijk wel tot een goed resultaat te komen. Ik ben er trots op dat ik altijd probeer anderen op weg te helpen en me verantwoordelijk voel voor het werk dat ik doe. Ik loop niet weg voor lastige casussen, maar zie deze juist als een uitdaging. Op deze manier probeer ik het meeste uit mezelf te halen; maar ook altijd te streven naar het beste resultaat. Een goede privé-werk balans is voor belangrijk; het maken van (verre) reizen is mijn passie. Nieuwe plekken ontdekken inspireert mij en zorgt er vaak voor dat ik vol nieuwe ideeën / inzichten terug kom op de werkvloer!

Stem hier op Mariska

Karlijn Schabbink

Wat een eer om genomineerd te zijn voor de titel ‘Twentse Jonge Ambtenaar van het jaar. In deze presentatie vertel ik graag meer over wie ik ben, wat ik doe en wat mijn passie is.

Ik zie mijzelf als een bakker binnen het werk. En bakken is mijn passie! Ik houd van het zoeken naar verschillende ingrediënten om tot het mooiste resultaat te komen. Welk recept ik gebruik, vertel ik graag in deze presentatie!

Maar eerst stel ik mijzelf kort voor. Ik ben Karlijn Schabbink, 25 jaar en woon samen met mijn vriend Thomas in Wierden. Ik werk sinds januari als strategisch communicatieadviseur bij de gemeente Rijssen-Holten.Vanaf jongs af aan houd ik van taarten bakken. Het mixen, het proeven en de taarten uitdelen vond ik helemaal geweldig.

Voor het bakken van projecten, communicatieplannen, evenementen, persberichten, campagnes, noem maar op, hoor ik vaak dat ik een creatief recept heb. Ik houd ervan om ingrediënten en verschillende bakkers bij elkaar te zetten. Maar ook verschillende technieken te gebruiken, kneden, snijden, uitrollen, het kan mij niet gek genoeg! Ik ben er echt van overtuigd dat wanneer je iedereen in de waarde laat en inzet op zijn/haar talenten je het beste recept krijgt.

Wanneer ik mijn recept voor de taart op papier heb, denk ik na over de afweging van de ingrediënten. Welke risico’s zijn er dat het recept mislukt, moet er toch nog een beetje zout bij, gaat het in de smaak vallen, heb ik goed geluisterd naar de belangen? En soms waag ik een kansje!

En dan is het tijd om de ingrediënten te mixen! Ook neem ik de randjes goed mee, zodat het 1 mooi geheel wordt. Want ik houd van details en dat alles goed met elkaar is vermengd.

Na het mixen doe ik de taart in de oven. Ik houd goed in de gaten hoe lang de taart nog moet. Door mijn enthousiasme kan mij de tijd niet snel genoeg gaan!  Vaak heb ik meerdere taarten in de oven of help ik andere bakkers. Dit vind ik heerlijk!

En dan is het moment zo ver, het eindresultaat! Super lekkere taartjes!

Een recent gebakje van mij is de jongerencampagne #BBTY (Bring Back The Youth). Doel is om samen met jongeren te kijken hoe Rijssen-Holten toekomstbestendig blijft. In dit filmpje is in een notendop de campagne te zien: Youtube

Hier krijg ik ontzettend veel energie van; het was een origineel recept, 30% van de jongeren uit Rijssen-Holten heeft van zich laten horen en de campagne is genomineerd voor de Galjaardprijs!

Ik bak met alle passie en plezier verschillende taarten, met of zonder lagen, met verschillende bakkers, van beginners tot sous-chefs, ik vind dat we 1 gezamenlijk doel hebben: ons inzetten om het wonen, leven en werken in Twente nog mooier maken!

Stem hier op Karlijn