Grandioze tweedaagse Den Haag!


Groepsfoto met Linda Voorman in de Statenpassage

Groepsfoto met Linda Voorman in de Statenpassage

Verslag van de TJA tweedaagse naar Den Haag

1 en 2 juni 2017

De 2-daagse begon op donderdag 1 juni al vroeg in de ochtend. Om 6.45u verzamelden de deelnemers zich bij het station van Borne van waaruit de bus vertrok naar Den Haag. De NS zorgde voor sommige deelnemers voor enige vertraging, maar uiteindelijk was iedereen op tijd bij de eerste locatie; het IPO-kantoor.

02.

Hans Verbeek, lobbyist voor Twente en Oost-Nederland, trapte af. Na het verzamelen van alle  vragen stak Hans van wal. Zo zijn een hoge gunfactor en geloofwaardigheid van belang om het werk als lobbyist te kunnen uitvoeren. Zijn belangrijkste boodschap: wees op het juiste moment met de goede boodschap bij de juiste persoon. Uiteraard kon het geboekte succes van de N35 niet ontbreken, net als het voortbestaan van de rechtbank in Almelo. De ochtend werd afgesloten met een lunch, in Nieuwspoort, met Hans Verbeek en een aantal van zijn collega-lobbyisten. Er kon zelfs een glimp worden opgevangen van Alexander Pechtold.

De middag werd doorgebracht in de Tweede Kamer. Na de nodige checks en stickers konden we even plaatsnemen op de publiekstribune van de plenaire zaal. Daar werden onder andere Thierry Baudet en Henk Krol gespot. Hanneke van der Werf nam ons vervolgens mee in de wereld van de communicatie bij de Tweede Kamerfractie van D66. “De perfecte dag is als ik in de ochtend niet weet wat ik die dag ga doen en dat het uiteindelijk een drukke, chaotische, dag is”, aldus Hanneke van der Werf.

03-2Rens Raemakers, lid van de Tweede Kamer voor D66, nam het stokje van Hanneke over.  Met 26 jaar is hij het jongste kamerlid. Met zijn drie maanden ervaring in de Tweede Kamer en jonge leeftijd gaf hij een verfrissende blik op de politiek. Zowel de moord op Pim Fortuyn als 9/11 wakkerden bij Rens Raemakers de interesse voor de politiek aan, hij ziet dat het anders kan en wil zich hier voor inzetten.

 

04-2

Eén van de vier Twentse Kamerleden is Han ten Broeke, Tweede Kamerlid van de VVD. Samen met zijn persoonlijk medewerker, Joël Serphos, vormen zij een sterk duo. Ook hier werd het succes van de N35 benoemd. Zorgvuldige keuzes maken blijkt essentieel om succes te hebben in de kamer en het vertegenwoordigen van verschillende belangen. Een landsdeel Oost zou Han ten Broeke dan ook als toekomst zien om in het oosten een sterk front te vormen dat snel kan schakelen.

05.Last but not least, Linda Voortman, Tweede Kamerlid van GroenLinks. Vol met passie en openheid vertelde zij over haar dromen voor Nederland. Zo zou zij graag de schuldenproblematiek aanpakken om mensen structureel uit de schulden te halen. Ook werkt zij graag aan initiatiefvoorstellen, zo is de door haar voorgestelde Wet flexibel werken aangenomen door de Eerste en Tweede Kamer.

Het programma van donderdag werd afgesloten met een gezamenlijk etentje en een borrel.

Vrijdag 2 juni

Na het ontbijt werd iedereen aan het werk gezet. Tijdens de EscapeCity Den Haag werd de groep zowel fysiek als 06.mentaal uitgedaagd om binnen twee uur te ‘ontsnappen’ aan Den Haag. De nodige competitiedrang kwam bij verschillende deelnemers opzetten maar uiteindelijk kon er maar één van de drie teams er met de winst vandoor gaan. Na een welverdiende lunch vertelde Jorn Jonker, parlementair verslaggever van de Telegraaf, ons over zijn werkende leven. Het verslavende karakter van het werk en de strijd om de eerste te zijn met het nieuws, maken dat Jorn bijna 24/7 bezig is met nieuws.  Jorn nam ons als afsluiting nog even mee naar het Binnenhof, daar konden we onze laatste vragen stellen en zagen we informateur Herman Tjeenk Willink op zijn fiets uit de Tweede Kamer komen. Een uniek beeld waarmee we op mooie wijze de tweedaagse hebben afgesloten en weer richting Twente zijn gegaan.

Als TJA-bestuur willen wij alle deelnemers en sprekers hartelijk bedanken voor hun bijdrage aan een geslaagde tweedaagse!

07.